Rotterdam-Rijnmond

Over Rotterdam-Rijnmond

In dit druk bevaren gebied, vol terminals, raffinaderijen en chemische fabrieken, dragen we in belangrijke mate bij aan de veiligheid.

Over Rotterdam-Rijnmond

De haven van Rotterdam is de grootste van Europa. Het Nederlandse Loodswezen loodst jaarlijks met 220 onafhankelijke professionele loodsen zo'n 56.000 schepen veilig en vlot de havens in en uit. In dit druk bevaren gebied, vol terminals, raffinaderijen en chemische fabrieken, dragen we in belangrijke mate bij aan de veiligheid. Dat doen we onder alle weersomstandigheden, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Van de Europoort tot aan Moerdijk.

Vanwege de diversiteit van schepen – van klein tot supergroot – die de havens van Rotterdam aandoen, volgen de loodsen een zeer intensieve opleiding en krijgen ze permanente training. Daarnaast heeft iedere loods zijn specialisatie voor een bepaald vaargebied, zoals de Europoort (incl. Eurogeul), het Botlekgebied, de stadse havens of het gebied tot aan Dordrecht en Moerdijk. 

24 uur beschikbaar

Om de best mogelijke service te verlenen aan de scheepvaartindustrie zijn de registerloodsen beschikbaar onder alle omstandigheden. Hierdoor dragen wij in belangrijke mate bij aan het succes van de Rotterdamse haven, het kloppend hart van de Nederlandse economie. Afhankelijk van de grootte en het type van het schip en van de weersomstandigheden vervoeren we de loodsen met jetgedreven tenders of per helikopter. In ongunstige weersomstandigheden kunnen kleinere schepen door een speciaal opgeleide loods op afstand worden geloodst (LOA). Dit betekent dat de loods zijn taak uitvoert vanaf een radarstation. Zodra het schip zich binnen de pieren bevindt, gaat de toegewezen loods fysiek aan boord. Voor uitgaande schepen wordt eenzelfde procedure uitgevoerd. De grootste zeeschepen worden dan per helikopter beloodst. Hiermee zorgen we dat ook onder extreme weersomstandigheden de haven altijd optimaal toegankelijk is en blijft.

Kwaliteit is gegarandeerd

De vaarwegen rond Rotterdam zijn de meest dynamische in de wereld. Alles wat met scheepvaart te maken heeft, is continu in beweging. Een hoog servicegehalte is gegarandeerd door de nauwe samenwerking met andere dienstverleners in de haven, zoals sleepbootbedrijven, roeiers en havenautoriteiten. Voor de regio Rotterdam-Rijnmond is kwaliteit van levensbelang.

ISPO-gecertificeerd

ISPO (International Standard for Pilot Organisations) is een geïntegreerd Veiligheid Management Systeem voor registerloodsen en de bijbehorende organisatie. In dit systeem zijn procedures duidelijk gedefinieerd en gecontroleerd. De regio Rotterdam-Rijnmond is wereldwijd de eerste ISPO-gecertificeerde organisatie.